Megelőző lépések a koronavírus elkerülése érdekében.

A Hargita megyei Prefektusi Hivatal 3360-as számú átirata alapján a koronavírus elkerülése érdekében a következő megelőző lépésekre hívja fel a figyelmet:

1. Minél gyakrabban mossanak kezet!

A kézmosás és a kézfertőtlenítés határozott lépések a fertőzés megelőzésében.

A kézmosás mindig meleg vízzel, szappannal történjék, és legalább 20 másodpercig tartson.

Ha nincs szappan és víz, akkor használjon 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. A kézmosás eltávolítja a vírust.

2. Kerüljék a kontaktust azokkal a személyekkel, akiknél felmerül a légúti fertőzés gyanúja!

Tartson legalább 1 méter távolságot más személyektől, különösen, ha lázasak, köhögnek, tüsszentenek, ugyanis a nyálcseppek részecskéinek belégzésével a vírust terjeszthetik.


3. Kerüljék a szem, az orr és a száj érintését kézzel!

A vírus elsősorban a légutakon keresztül terjed, de a szervezetbe juthat a szemen, az orron és a szájon keresztül is, ezért lehetőleg kerülje az érintkezést, ha nem mosott alaposan kezet.

A kezek érintkeznek a vírussal, szennyezett felületekkel, és ez által elterjednek a szervezetbe.


4. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el az orrát és a száját

Ha akut légzőszervi fertőzése van, ne kerüljön kapcsolatba más emberekkel, köhögéskor takarja el a száját egyszeri használatos szalvétába, viseljen védőmaszkot és mosson kezet. Ha a köhögés pillanatában a kezét helyezi a szája elé, akkor a keze által szennyezi a tárgyakat, és megfertőzi azokat a személyeket is, akikkel kapcsolatba kerül.


5. Ne szedjenek antibiotikumot és vírusölő gyógyszereket, csakis abban az esetben, ha az orvos előírja azt!

Jelenleg nincs olyan tudományos kutatás, amely kimutatná, hogy a vírusölő szerek használata megelőzhetné az új koronavírussal való fertőzést (2019-nCov).

Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatnak, nem a vírus ellen.

A 2019-nCov egy vírus, tehát nem használnak antibiotikumokat megelőzés vagy kezelési módszerként, kivéve, ha bakteriális fertőzést állapítanak meg.


6. Klór vagy alkohol alapú fertőtlenítőszerrel tisztítsanak meg minden felületet!

Az új koronavírust (2019-nCov) elpusztító kémiai fertőtlenítőszerek olyan szerek, amelyek klórt, fehérítőket, oldószert, 75% etanolt, perecetsavat és kloroformot tartalmaznak. Orvosa és gyógyszerésze tesz ajánlást.


7. Védőmaszkot csak abban az esetben használjanak, ha betegnek érzik magukat, vagy beteg személyeket látnak el!

Az Egészségügyi Világszervezet csak akkor javasolja a védőmaszk használatát, ha arra gyanakszik, hogy az új koronavírussal fertőzött és köhögés, tüsszentés tünetei vannak jelen, vagy ha olyan személyt lát el, akiről feltételezhető, hogy az új koronavírussal fertőzött (nemrégiben tett látogatás Kínába vagy Európa karantén területeire légzőszervi tünetekkel).

A védőmaszk használata korlátozza a vírus terjedését, azonban más higiéniai intézkedésekkel együtt kell alkalmazni, mint például a kézmosást is, melynek időtartama legalább 20 másodpercig tart. Nem szükséges két egymásra helyezett védőmaszk használata.


8. Ha lázat, köhögést észlelnek vagy nemrég Kínában/ bármely fertőzött európai országban jártak, hívják a 112-es segélyhívó számot!

Az új vírus lappangási ideje 1 és 14 nap között van. Ha kevesebb, mint 14 napja tért vissza Kínából/Európa karantén területeiről, vagy kapcsolatba lépett olyan személyekkel, akik kevesebb, mint 14 napja érkeztek Kínából vagy Európa karanténba helyezett területeiről, és jelentkeztek Önnél a következő tünetek, mint a láz, köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalom és fáradtság érzet, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy megkapja a szükséges információkat. Viseljen ez esetben védőmaszkot, ha másokkal érintkezik, használjon egyszeri használatos szalvétát és mosson alaposan kezet.


9. A Kínában előállított/Kínából kapott tárgyak nem jelentenek veszélyt!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Kínából csomagokat fogadó személyek nincsenek kitéve annak a kockázatnak, hogy megfertőződjenek az új koronavírussal, mivel az nem él sokáig a felületeken. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Kínában gyártott termékek/ tárgyak terjeszthetik az új koronavírust.


10. A háziállatok nem vírusterjesztők!

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok, kutyák és macskák megfertőződhetnek a vírussal. Minden esetben miután háziállatokkal érintkezett, mindig mosson kezet szappannal és vízzel jó alaposan.

A részletes román nyelvű leírásért kattintson az alábbi képre!

 

Véletlenszerű Kép

site_016.jpg