Elérhetőség

Tűz, katasztrófa és
műszaki mentés esetén

Cím

Szentegyháza
Május 1 utca 5/A

A székelyföldön használt építkezési módszerek, a korabeli tűzoltási módozatok és a kezdetleges tűzoltási technika mellett a tűzoltásnál fellépő szervezetlenség, a tűzoltásban részt vevők gyakorlatlansága, a tűzoltással kapcsolatos szakismeret hiánya mind jelentősen befolyásolta a keletkező tűzkárok mértékét. A tűzeseteknél szerzett tapasztalatok következtében az 1800-as évek második felében ország szinten megjelent az akarat szervezett tűzmegelőzésre és védelemre, megszervezni a tűzoltóságokat. A nemes cél érdekében nemzetünk nagyjai is felemelték szavukat: Jókai Mór 1862-ben lelkes újságcikkben buzdította olvasóit, hogy gróf Széchenyi Ödön példáját követve hazánk legkisebb falujában is hozzanak létre tűzoltó társulatot.

E közös akaratnak a hulláma ért el késve a Székelyföldre is, így a Szentegyházi Önkörmányzati Önkéntes Tűzoltóság Városunkban az 1900 évek elejétől működik mint Önkéntes Tűzoltóság, kisebb nagyobb megszakításokkal.

1921-ben az Önkéntes Tűzoltóságot 27 alapító tag együttműködésével alakították meg. 2001 szeptemberében tartotta a Szentegyházi Tűzoltóság fennállásának 80-ik évfordulóját. Ekkor avatódott a székhely előtt a Szent Flórian szobor is.

Az Önkéntes Tűzoltóság jelenleg 32 tagból tevődik össze. Ebből öt fizetéses és 27 önkéntes.

Baráti kapcsolatok: hét külföldi tűzoltócsapattal.

Felszereltség:

Tűzoltóautó

Egy tűzoltóautó 2800 literes víztartály

Mercedes tűzoltóautó

Egy Mercedes 2000 literes víztartállyal és teljes felszereltség műszaki mentésre (áramfejlesztő, csörlő, feszítővágó stb.)

VW tűzoltóautó

Egy darab VW felszereltsége: motopompa, áramfejlesztő. Avar tűzre és gyors beavatkozásokra alkalmazható